Nekupujte v zime nedozreté a dovážané ovocie v obchodoch. Zásobte sa už teraz našim domácim

Poznáme to. Všetci sa tešíme, keď nám na dvore ovocné stromy zarodia v hojnosti. Kocháme sa plnosťou stromu a postupne sledujeme ako dozrievajú. Čo však s ovocím, keď dozreje? Samozrejme ovocie je najlepšie a najviac si na ňom pochutíme, kým je čerstvé. Čo však, ak dozrieva pomaly celá úroda naraz? Nedá sa všetko zjesť na jedno posedenie. A keď sa z neho chceme tešiť dlhšiu dobu, možno aj celoročne, je potrebné ich zakonzervovať do zásoby.

kompůot.jpg

Sorbet

Na krátkodobejšie uskladnenie je možné ovocie spracovať do sorbetu. Nie je to zmrzlina, ale v horúcich letných mesiacoch je to príjemná mrazená ovocná pochúťka. Ovocie rozmixujete s ponorným mixérom, pridajte vo vode rozpustený cukor s pár kvapkami citrónu a pochúťka je na svete. Zo začiatku mrazenia je treba občasne pochúťku pomiešať a konzistencia bude krémovejšia. Avšak dlhšie ako mesiac ho v mrazničke neskladujte.

nanuk.jpg

Zaváranie

Ďalšou z klasických možností je zaváranie. Je to najčastejší (u našich mám a starých mám najobľúbenejší) spôsob uchovania letných zásob i na zimu. Nie je ani taký ťažký ako by si človek mohol myslieť. Stačia čisté fľašky (napríklad i od prázdnej horčice), ovocie, cukor a voda (pridať môžete aj klinčeky). A ani originál veľký ťažký hrniec na zaváranie nemusíte mať. Stačí vám obyčajný hrniec s vodou alebo umývačka riadu. Voda pri umývaní pri najvyššej teplote dosahuje 70° – 90° C, čo je práve požadovaná teplota. Na internete nájdete mnoho návodov ako na to. Tak ak máte chuť, nie je nič ľahšie.

Zmrazenie

Ovocie je možné zamraziť. Všetky druhy však nie sú vhodné pre tento typ uschovania. Napríklad čerešne alebo višne s tým nemajú problém. Ak sú mäkšie, tak z nich slamkou viete vytlačiť kôstku a zamraziť už odkôstkované. Ak sú tvrdšie, tak je najlepšie ich rozkrojiť. Budete ich mať tak po vybratí z mrazničky ihneď pripravené na pečenie, do koláčov alebo bublanín. Jahody a bobuľové ovocie je možné mraziť, ale po rozmrazení často krát stratia svoj vzhľad. (Je možné ich dať najskôr mraziť samostatne poukladané vedľa seba – na tanieri – a až následne skladovať vo vrecku. Neutlačia sa tak do takej miery.) Sú vhodné na plnku do torty, ovocných pohárov, koláčov a zákuskov.

mražené maliny.jpg

Vákuovanie

O stupeň lepší efekt čerstvosti sa postará prístroj na vákuovanie. Ovocie, ale i iné potraviny si uchovajú lepšiu chuť, ak ich pred mrazením zabalíte do vákuového vrecka a odstránite prebytočný vzduch.

Či už sa rozhodnete uložiť ovocie do zásob na zimu alebo ho stihnete spotrebovať ešte v lete, prajeme vám dobrú chuť a užite si tieto zdravé sladké dobroty z našej prírody. V priamej čerstvej verzii, v ovocných alebo zmrzlinových pohároch, v smoothie (ovocných kokteiloch), v pečených koláčoch a zákuskoch, či sviežich letných tortách. Fantázii sa medze nekladú.

Služby / by

Post Author: